In het Vlaamse onderwijs bepaalt de overheid de eindtermen voor de verschillende onderwijsniveaus. Deze minimumdoelen dienen als basis voor de leerplannen. Elke inrichtende macht, schoolbestuur of centrumbestuur heeft de bevoegdheid om een leerplan op te maken. Vaak stellen inrichtende machten Read More …
Jaar: 2021
Focus van bachelorproeven op ontwerpgericht onderzoek
De aandacht voor het onderzoekend vermogen van studenten in de professionele bacheloropleidingen is vaak te academisch gericht, vinden Herman Blom, Nico van der Sijde en Martin Struik. Zij pleiten ervoor het begrip ‘onderzoekend vermogen’ te vervangen door ‘ontwerpend vermogen’. “De Read More …
Onderwijsonderzoek vakkundig verkennen: een gids voor docenten
Samenvatting gebaseerd op een artikel van Carolina Kuepper-Tetzel, Understanding Research Papers: A Guide For Teachers, LEARNING SCIENTISTS POSTS FOR TEACHERS, 30-9-2021 Een van de belangrijkste doelen bij The Learning Scientists is om informatie te brengen over leerpsychologie voor een brede Read More …
Crisispijnen in opvoeding en onderwijs in covid-19 tijden
De teloorgang van de fundamentele pedagogiek in Vlaanderen en Nederland Tijdens een crisisperiode waarin de volksgezondheid wordt bedreigd door een pandemie davert de maatschappij op haar grondvesten. De economisch welvarende landen tonen een grote weerbaarheid en innovatiekracht om met deze Read More …
Studentenevaluaties ongeschikt voor beoordeling van docenten
Steeds meer leidinggevenden baseren besluiten over de loopbaan van docenten op studentevaluaties. Het betreft zowel contractverlenging als promotie. Deze evaluaties zijn daarvoor echter ongeschikt, betoogt Iris Breetvelt van het Kohnstamm Instituut. Door deze handelswijze kan de kwaliteit van het onderwijs Read More …
Standards of evidence
Standards of evidence Figuur 1 : Citaat uit Nieuwsbrief AERO Term 2 -2021 Evidence matters In de zoektocht naar onderwijsinnovatie en het introduceren van vernieuwing in de onderwijspraktijk wordt steeds meer verwacht dat deze interventies evidentie gebaseerd of geïnformeerd zijn. Read More …
C.F. VAN PARREREN 1920-1991
C.F. van Parreren slaat een brug tussen leertheorie, onderzoek en onderwijspraktijk en mag terecht een grondlegger van de onderwijskunde genoemd worden in Vlaanderen en Nederland.
Metacognitie
Letterlijk verwijst ‘metacognitie’ naar een proces dat ‘na’ of ‘voorbij’ (meta) komt bij het verwerven van kennis (cognitie). Het is ‘denken aan denken’, of de ruimte voorbij het denken waar we onze inspanningen om iets te denken, te weten of Read More …
Jerome Seymour BRUNER (1915 – 2016)
“Any subject can be taught effectively in some intellectually honest form to any child at any stage of development.” Jerome Bruner – The Process of Education (1960) Proloog De Amerikaanse psycholoog Jerome (Jerry) Bruner heeft zich in zijn lange leven Read More …
Dunning-Kruger-effect: Onwetendheid en onbewuste zelfoverschatting
Introductie De recente duidingsprogramma’s (april 2021) op o.a. VRT en NPO over COVID-19, het al of niet versoepelen van de overheidsmaatregelen, het al of niet vaccineren… geven je meer zin om te zappen dan om de oppervlakkige gesprekken te volgen. Read More …